DÖKÜM BENTONİTİ

CANDÖK yaş kum kalıplama için doğal olarak üstün özelliklere sahip sodyum bentonitidir. Candök, sabit sıkıştırıla bilirlik (40 Kompaktibilite) değerinde düşük nem ihtiyacı ve yüksek termal dayanım ve yüksek mukavemet değerleri ile diğer bentonitlerden ayrılır. Dökümhanelerde, yüksek termal dayanım özelliği ile bentonit ve kum ilavesi azalır, yüksek yüklemelerinde ya da yüksek ergime sıcaklıklarında, örneğin düşük kum oranlı Demir çelik dökümhanelerinde ya da çelik dökümhanelerinde Candök ideal bentonittir. Düşük bentonit ilavesi bentonit maliyetini azaltmak yanında, nemi ve toplam AFS kil miktarını da azaltır. Böylece daha düşük döküm hata oranları elde edile bilinir, aynı zamanda çevreye daha az atık atılması açısından dökümhanelerin maliyetlerini ciddi anlamda düşürür. Bu bentonitin düşük nem ihtiyacı nedeniyle kalıp kumunun toplam nem ihtiyaç azalır. Bu da yüksek neme bağlı döküm hatalarını (gaz hataları, yüzey hataları) ortadan kaldırır.

 

  • KARIŞIM DEĞERLERİ

  • Yaş Mukavemet     >En Az 2000 gr/cm2

  • Islak Çekme           >En Az 35 gr/cm2

  • Kuru Mukavemet   >En Az 2500 gr/cm2

döküm bentoniti

PAKETLEME

25 kg Polipropilen Torba 35 kg Polipropilen Torba 50 kg Polipropilen Torba 500-1000 kg Big Bag Torba Silobaslarla Dolum Şeklindedir.

DÖKÜM BENTONİTİ GENEL BİLGİLER

RENK

Gri-Sarı

ŞİŞME İNDEKSİ

18-25

PH DEĞERLERİ

En az 12

RUTUBET

En Fazla 10

SİNTER DEĞERLERİ

1050°C hiçbir çekinti yapmadan sinterleşecek

YANMA KAYBI

En Fazla %8

KOLLOİDAL ÖZELLİK

24 Saatte En Fazla Çökelti %3

KİREÇ

En Fazla %1,2

MONTMORİLLONİT

En Az %60

Kaplama kumu komponenetleri, oluşturan kısımlar 2 fraksiyon içinde mütalaa edilirler, bunlar:
• -20 μm’altı ve
• +20 μm’in üstü
Aktif bentonit, ölü bentonit, kömür tozu ve külü ile incen taneli döküm kumu ve yanma kaybı -20μm altında kalan kısımdır. Ölü bentonit kalıbın 550 C üzerindeki kısımlarında bentonitin mullit’e dönüşmesi ile oluşur. Na ve Cabentonitler farklı sıcaklıklarda kristal suyunu kaybeder, Na-bentonitlerin dönüşüm sıcaklığı daha yüksektir. Bu reaksiyonun meydana geldiği sıcaklık aralıkları 530-550 C ve 685-700 C olabilir. Yaş basma ve ıslak çekme gibi özelliklerin yarıya düştüğü bentonit dönüşüm sıcaklıkları dönüşüm alt sıcaklığının 100 - 150 C altındadır. +20μm’nin üzerindeki kısmı döküm kumu, kuvars, bu kumu sarmış bir şekilde bulunan ve ölü bentonitin büyük kısmını oluşturan ölü bentonit ve ağırlık kaybı oluşturur. -20μm’nin altındaki kısıma toplam kil adı verilir, toplam ölü bentonit her iki fraksiyondakilerin toplamıdır, toplam ağırlık kaybıda aynı şekildedir. Döküm kumu, yeni kum kuvarsdır. Dökülen parçanın büyüklüğüne, döküm sıcaklığına, gaz geçirgenliğine, döküm parçasından istenen yüzey pürüzlülüğüne bağlı olarak ortalama tane dağılımı farklı olabilir. Bir kalıplama kumunda toplam bağlayıcı miktarı rutubet ihtiyacını oluşturan kısım aktif bentonit, ölü bentonit ve varsa kömür tozundan ibarettir. Toplam mevcut bağlayıcı miktarının tümü ile faydalı kılınması mikserde en üst seviyede bir karışımın meydana gelmesi için gerekli olan ve azamî yaş basma mukavemeti değerinde erişilen rutubet miktarı ile erişilir. Rutubet miktarının yaş basma mukavemetine etkisi bir diyagram üzerinde gösterildiğinde bu değer azami yaşma mukavemetini veren rutubet miktarıdır. Dökümhanelerde mikser karıştırma süreleri 60-120 sn olduklarından azami yaş basma mukavemetinin erişilecek olduğu rutubet miktarı üzerinde çalışılmaktadır. Böylece etkin olan bağlayıcı miktarı mevcut olan bağlayıcı miktarından az olacaktır. Kalıplama kumunun karıştırma etki derecesinin
tesbitinde 3 kum özelliği incelenir:
1- Yaş basma mukavemeti N/cm2
2- Sıkıştırma % ve
3- Rutubet miktarı %

 

insaat