Cold-Box (Soğuk Kutu)
Hüttenes-Albertus 1996 yılında klasik Cold Box sisteminde maça üretimi esnasındaki oluşan benzen, toluen ve ksilen gibi zararlı koku emisyonlarında büyük düşüş sağlayan çevre ile dost yeni bir Cold Box (Soğuk Kutu) sistemini geliştirdi. Sistemin bazı teknik avantajları: Maçaların, maça sandıklarından problemsiz sıyrılmasını sağlar.
- Maça sandığında biriken reçinenin en az miktara indirger.
- Katalizör tüketiminde azalma sağlar.
- Üretim verimliliği artar.
- Yeni Cold Box sistemindeki yüksek termal dayanımına bağlı olarak döküm hataları azalır.
- Dökümün boyutsal kararlılığında artış görülür.
COLD-BOX
Hüttenes-Albertus elde ettiği tüm bu başarılarla yetinmeyerek; üretimini sürekli araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla arttırmaktadır. Son dönemde ki gelişim amaçlarından biri olan cold box sistemlerinde ki inorganik bileşenlerin oranının arttırılması yeni nesil tetraetil silikat bazlı reçinelerle sağlanmıştır. Yeni nesil (Si-katkılı sistemler) Si birimleri sadece solvent içinde ihtiva olmayıp aynı zamanda reçine moleküllerinin içine de bulunmaktadır Hüttenes-Albertus firmasının patentli yeni karışım bileşimi ilk başta cold box reçine üretimine ve inorganik metot çin avantajlıyken; günümüzde, önceki cold box reçinelerden daha az solvent kullanımına da imkan sağlamaktadır.
Ekonomik Avantajları
İnorganik reçine sistemleri, döküm işlemi esnasında düşük emisyonu sağladığı gibi;
· Aktarma zamanını en aza indirger.
· İşçilik oranını azaltır.
· Enerjiye harcanan bedeli düşürür.
· Havalandırma açısında masraflı bir tesis kurulumunu engellediği gibi. emisyonları temizlemek için kurulacak amin gazı arıtma sistemine gerek duyulmaz.
Ürünün Sağlayacağı Sonuçlar:
- Aromatik cold box sistemleriyle karşılaştırıldığında; karbon bileşimi %23'e kadar azaltılabilmektedir. Hali hazırda bu son teknolojik reçineler bütünleştirici silikat bileşimleri sayesinde silikon dioksit oranını %12,4 gibi dikkate değer seviyeye çıkarmıştır.
- Yeni nesil cold box reçineler çevresel sürdürebilirlik ve kirliliği minimuma indirme özelliğine sahiptirler.
- Bu önemli gelişim sayesinde yoğunlaşma işlemi ve gaz basıncı azalımı sağlanır. Bu son teknoloji reçine sistemleri hali hazırda alüminyum ve demir dökümün yapıldığı tesislerde başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
Kullanım Sıklığı
Kalıp ayırıcı kullanım sıklığında azalma sağlanır.Yıkama
Yıkama zamanı azalır.Boyutsal Kararlılık
Boyutsal kararlılık yakalanır.Katalizör Kullanımı
Katalizatör kullanımında azalma görülür.REÇİNE SİSTEMLERİ
Furan Kaltharz Sistemi
Bu klasik sistem neredeyse her türlü döküm tipi için kullanılabilir. Aşağıdaki avantajlara sahiptir: · Düşük bağlayıcı gereksinimi · Uzun depolama ömrü · Derinlemesine iyi sertleşme · Düşük koku · Kum karıştırma ve kalıplama sırasında düşük emisyon oluşumu · Reklamasyon kumunun kolaylıkla kullanılabilmesi · Azot içermeyen çeşitlerinin çelik döküm için uygun olması. · Hızlı kürleşen özel reçinelerinde sıyrılma süresinin kısalmasıyla çok hızlı aktivatör kullanımını gerektirmemesi. · Yüksek kalite sfero için gerekli düşük sülfür oranı. Toplam Kükürt seviyesi neredeyse yarılanır. Bu özellik ayrıca döküm sırasında ve dökümden sonra SO2 emisyonlarında da azalmaya yol açar.
Çelik Döküme Uygun Nitrojen İçermeyen Furan Soğuk Sistem Reçineleri- Sülfür İçeriği Azaltılmış Günümüzde furan soğuk reçinelerin çoğunluğu furfuril alkol, üre ve formaldehitlerden elde edilerek kondenzasyon ürünleri olarak kullanılmaktadır. Bileşimde bulunan üre daha fazla ya da az oranda yüksek nitrojen oranına sebebiyet verir. %75 furfuril alkol içeren furan soğuk reçineler ortalama %3.5 nitrojen içermektedir. Furfuril alkol oranı %90 ve daha fazlasına çıkarıldığında nitrojen bileşimi kolayca azaltılabilmektedir. Ancak bu durumun birkaç dezavantajı bulunmaktadır. · Bu reçineler yüksek duyarlılığa sahiptirler. Kürleşme kontrolü zordur. Bu sorun özellikle sıcak sezon süresince kasalarda meydana gelmektedir. · Yüksek furfuril alkol yüksek gevrekliğe neden olmaktadır. Kalıp sökme süresince doğrudan izlenmelidir çünkü kürleşme prosesi elastikliği azaltır. Aksi takdirde kalıp parçaları söküm esnasında kopabilir. Bu parçaların tamir edilmesi zaman kaybına neden olmaktadır. ·B u tür soğuk reçinelerin ücretleri yüksek furfuril alkol oranından ötürü oldukça fazladır.
Tüm bu negatif etkilerine rağmen bu tür reçineler çelik döküm üretimi yapan dökümhanelere tavsiye edilmektedir. Nitrojen oranı %0,6 -1,0 arasında olsa bile bu ürünler nitrojensiz olarak adlandırılmamaktadır. Nitrojen döküm esnasında difüzyonla yüzeye girebilir ve yüzeye yakın yerlerde boşluklar, çatlaklar gibi çeşitli sorunlara neden olur. İnce katlamalar bu soruna çözüm olarak kullanılabilinir. Furfuran içerisindeki azot birikme eğilimi gösterdiği için kullanılmış kumlarda özel bir önem taşımaktadır. Bu nedenle nitrojensiz furan soğuk reçineler kullanım için önerilmektedir. Furan soğuk reçine üretiminde lider olan Hüttenes-Albertus ilk nitrojensiz soğuk reçineleri geliştirmiş ve 10 yıl önce piyasaya sürmüştür. Günümüzde nitrojensiz soğuk reçine tipi S 107 R üzerine başarılı çalışmalarına devam etmektedir. Bu ürün sülfür azaltma sistemlerinde aktivatör olarak da kullanılmaktadır. Nitrojensiz soğuk reçine tipi S 107 R ürününün avantajları: · Kalıptan çıkarma esnasında elastikliğini korur. · Az bir miktar eklenmesiyle yüksek dayanım kazandırır. · Sıcak çatlamaya eğilimi azdır. · Akışkanlığı oldukça iyidir.· Döküm sırasında düşük emisyon gösterir.
Fenolik Sistem / Sinotherm Yöntemi
Özellikle sfero dökümleri ve büyük parçalar için uygundur. Aşağıdaki avantajlara sahiptir: · Düşük azot içermesi · Kumun uzun kullanım ömrü · Düşük aşırı kürleşme eğilimi · Düzenli kürleşme · Düşük serbest formaldehit ve fenol seviyesi içeriğinden dolayı çevreyi kirletici atık maddelerde azalma · Reklamasyon kumunun kolaylıkla kullanılabilmesi Resole-Ester / Sinotherm 200® Yöntemi Bu metot genellikle yüksek kalite çelik dökümler için kullanılır. Aşağıdaki özelliklere sahiptir: Özellikle çelik dökümlerde düzgün yüzey kalite oluşturması ile döküm sonrası işleme maliyetlerinde azalma Azot, kükürt ve fosfor içermemesi Modelin kolay sıyrılması Kürleşme ve döküm sırasında çevreye zararlı emisyonların oluşumunda azalma Çelik dökümde metal bünyesine karbon geçişinde azalma Isı çatlamaları ve damarlaşma hatalarında azalma Kolay boşalma.
Resol CO2 Prosesi – Carbophen
Döküm sanayiinde bazı değişimler ve geçiş aşamaları uzun zaman almaktadır. Sıcak kürleşme yönteminden gaz kürleşme yöntemine geçişte hala tam olarak tamamlanamayan gelişimlerden biridir. Sistem alkali şartlar altında üretilen fenol esaslı reçine ve karbondioksit gazından oluşur. Bu reçine sistemleri hâlihazırda seri olarak yapılan demir-çelik maça üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır. Hafif metallerin dökümünde de kullanım alanı mevcuttur. Carbophen reçine üretim teknolojimizde, son yıllarda gerçekleştirilen yenilikler sayesinde bu reçine ile üretilen maçalar havadaki rutubetten etkilenmeden haftalarca stoklanabilmektedir. Hüttenes-Albertus'un sahip olduğu ve uzun yıllara dayanan tecrübesi, Carbophen® reçinelerinin her sisteme aynı anda uygun ve arzu edilebilir özelliklerde kullanımını sağlar:
- Silikat bağlayıcılarla mukayese edildiğinde döküm sonrası daha kolay boşalma gerçekleştirirler.
· Reçine azot, kükürt ve fosfor ihtiva etmemektedir.
· Gaz için herhangi bir temizleme ünitesine (scrubber vb.) ihtiyaç yoktur.
· Dökümde damarlaşma hatasına sebebiyet vermez.
· BTX emisyon değerleri çok düşüktür.
· Koku seviyesi düşüktür.
Sevkiyat & Paketleme:
65kg bidon - 250kg ve IBC 1200kg şeklinde sevkiyatı sağlanmaktadır.BOYALAR
“Boya” işlemi esas olarak ürün mühendisliği alanında geçen bir terimdir. Türkiye'de de yüzey işlemlerinde boya olarak geçen bu terim genelde ana malzemeyi koruyarak o malzemenin kullanım ömrünü arttırmak, pürüzsüz bir yüzey veya görünüm vb. elde etmek, pek çok nedenden dolayı yapılan kökü çok eskilere dayanan bir metalürjik işlemdir. Döküm alanında ise, boyama işlemi kalıplardan ve maçadan kaynaklı deforme olan yüzeyleri pürüzsüz bir hale getirmek için kullanılır. Boya, çok iyi bir şekilde öğütülmüş ve yüksek sıcaklığa dayanıklı, yanmaz refrakter malzemeler kullanılarak üretilir. Boya tabakası, boya malzemenin altına yalıtım yaparak, ergimiş metalin yüksek sıcaklığından korur. Böylece ergimiş metallerden dolayı kaynaklanan ısıl gerilimin oluşumuna imkan vermez. İlk başta üretilen boyalar çok basit leşimlere sahipken, bu boyalara zamanla pek çok farklı içerik ilave edilerek her türlü uygulama alanında kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Kullanım Alanları Dünya döküm sanayi için bir numaralı kimyasal tedarikçisi olan Hüttenes-Albertus her uygulamaya yönelik boya üretimini gerçekleştirmektedir. Hüttenes-Albertus şu anda bu alanda yüzü aşkın farklı özellikte boya üreterek bütün müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir. Kalıp üretiminde kullanılan bağlayıcılar gelişim gösterirken, boyalarında bu gelişmelere adapte olması ve gelişim göstermesi zorunlu hale gelmektedir. Bu gelişimler yeni ham maddelerimiz üzerinden süregitmekte olan testlerle denenmektedir.
Son gelişmeler ile elde edilen iyileştirmeler;
· Boyanın her yerde homojen olması,
· Stabil proses sağlar,
· Reolojik özellikler kontrol altındadır,
· Gaz geçirgenliği kontrol altındadır,
· Temiz döküm sağlanır.
Dünya çapındaki müşterilerimizle karşılıklı güvene dayalı olan işbirliğimiz bize her türlü uygulamada müşteri bazında çözümler üretebilmemiz için yeni olanaklar sağlamaktadır.
Ürün Grubu | Temel Refrakter | Taşıyıcı | Malzeme |
Zirkofluid | Zirkonyum Silikat | Alkol (IPA) | Çelik Döküm |
Zirkopal | Zirkonyum Silikat | Su | Çelik Döküm |
Arkofluid | Zirkonyum Silikat ve Alumina Silikat | Alkol (IPA) | Gri Dökme Demir |
Arkopal | Çeşitli Alumina Silikatlar | Su | Demir Döküm Parçaları, Mekanik ve Otomobil Parçaları |
Kolaid | Çeşitli Alumina Silikatlar | Alkol (IPA) | Demir Döküm Parçaları, Mekanik ve Otomobil Parçaları |
KALIP AYIRICILAR
Ayırıcılar; kalıp ve maçanın, maça sandığına tutunmasını sağlayan kuvvetleri önemli ölçüde azaltarak kolay boşalma sağlamaya yarayan yardımcı ürünlerdir. Bu işlem kalıp ve maçaların zarar görmeden üretilmesini kolaylaştırır ve maça sandığını korur. HA tüm kalıp ve maça üretimi prosesleri için yüksek derecede etkili ayırıcılar sunmaktadır. Bunlar;
· Bentonitli yaş kum sistemi için ayırıcılar,
· Asit ile sertleşen fenolik ve furan esaslı reçine bağlayıcılı kum
sistemleri için ayırıcılar,
· Ester ile sertleşen fenolik bağlayıcılı kum sistemleri için
ayırıcılar (Alpha-Set prosesi)
· Gaz ile sertleşen kalıplama malzemeleri (Cold Box, Beta-Set,
Sodyum silikat-CO2 ve ester prosesleri) için ayırıcılar,
· Sıcak maça sandıklarında kürleşen sistemler (Hot-box -sıcak
kutu- ve kabuk kalıba döküm prosesleri) için ayırıcılardır.
Güçlü ortaklıklarımız sayesinde sürekli gelişimimiz devam
etmektedir.
Kalıp ayırıcıları üretimimiz; Hüttenes-Albertus'un ACMOS ile yıllardır çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği işbirlikleri sayesinde devam etmektedir. Her iki şirkette bu ürünlerin gelişimi adına ortaklıklarını yıllardan beri sürdürmektedirler. Sonuç itibariyle, her kullanıma uygun kalıp ayırıcıları kalıp ve maça sanayiinin hizmetine sunulmuştur.
Ürünlerimiz çok geniş bir aralıkta geliştirilmektedir:
· Solvent bazlı ürünlerin, özel polisiloksanlarla, balmumlarıyla veya diğer ayırıcı bileşenleriyle kombinasyonundan elde edilen ayırıcılarımız mevcuttur.
· Su bazlı özel emisyonlarımız da özel ayırıcı vernikler içererek; dökümü yapılan malzemenin veya kalıbın üzerinde vay kritik bölgelerde kum oluşmasını engeller. Böylece kalıbın rahat bir şekilde dökümü yapılan malzemeden ayrılmasını sağlar. Aynı zamanda bu sayede çok güçlü mekanik gerilimlere de dayanıklı bir kalıp elde edilmiş olunur.
Ha2500 Yaş Kumdan Çıkarılan Ayırıcı Madde.
HA2501 Soğuk Serleştirici ve Kalıp Üretimi İçin Ayırıcı Madde.
HA2510 Soğuk Serleştirici ve Kalıp Üretimi İçin Ayırıcı Madde.
Soğuk kutu Co2 Ekolotek Betaset Kırmızı Set.
HA2592 Yaş Kumdan Çıkarılan Ayırıcı Madde.
Mükemmel özelliğini yaş kum sürecinde gösterir.
ACMOScoat
Özel ayırıcı verniklerimiz “ACMOScoat” adında yeni bir sıvı boya sistemini içerirler. Bu sistem; nemin etkisi altında kalarak özel olarak kaplama, yağlayıcı veya kayganlaştırıcı film tabakaları oluşturarak mükemmel bir yapışma gücünü dökümü yapılan malzemeye kazandırdığı gibi kayma özelliklerini de güçleştirir. Örneğin; maça sandıklarında ateşleme bölgelerinde oluşan problemli zonlarda tertemiz bir yüzey elde eder.
YAPIŞTIRICILAR
Heisskleber | Hot-box (sıcak kutu) ve cold-box (soğuk kutu) kalıp malzemelerinin bağlanmasında kullanılan bu ürün polisakkarit esaslı olup fırın ısısında kürleşmektedir. |
Kaltkleber | Her türlü amaç için kullanılabilen cam suyu esaslı değişik viskoziteye sahip bu ürünler havada kürleşmekte olup ısı uygulanarak bu kürleşme zamanı kısaltılabilmektedir. |
Kaltkleber 5988 R | Stiran akrilik çözeltisinin su esaslı emilsiyonu olan bu özel yapıştırıcılar su açığa çıkararak yüksek bağ gücü sağlamakta olup, köpük model döküm prosesinde kullanılan modellerin polistiran köpüklerle soğuk bağ oluşturması için uygun ürünlerdir. |
Maskenkleber | Bu yapıştırıcılar sıcaklıkla kürleşen sentetik reçine bazlı olup kabuk maça yöntemindekine benzer bir sertleşme gösterirler. Özellikle hot-box (sıcak kutu) ve kabuk maça üretim yöntemlerinde kullanılır. |
Mikrowellenkleber | Bu yapıştırıcılar, içlerinde yüksek miktarda bulunan uçucu bileşenleri sayesinde buharlaşma yoluyla hızlı kürleşme sağlayan ürünlerdir. |
Schnellkleber | Bu yapıştırıcılar, içlerinde yüksek miktarda bulunan uçucu bileşenleri sayesinde buharlaşma yoluyla hızlı kürleşme sağlayan ürünlerdir. |
Spezialkleber | Bu yapıştırıcılar eriyik halde olup, özel amaçlı montaj ve birleştirmeler için kullanılır. |
Klebepaste Sb | Klebepaste SB - alüminosilikat ve sodyum silikat yapıcıların bir karışımı göre Çok soğuk polimerize yapıştırıcı. yapıştırıcı mükemmel yapışma ve yüksek mukavemet özellikleri sağlar. |
Dökümhanelerde maça ve kalıp parçalarının monte edilmesi, birleştirilmesi ya da tamir edilmesi amacı ile değişikuygulamalara sahip yapıştırıcılar tasarlanmıştır. Bu tip ürünler daha kaliteli döküm parçalarının üretimi için kritik bir öneme sahiptir. Hüttenes-Albertus ürün grubu , hemen hemen tüm uygulamalar için pek çok farklı çeşitteki yapıştırıcıyı döküm sektörünün hizmetine sunmaktadır. Bu yapıştırıcılar sıcak ve soğuk kürleşme proseslerinde uygulanabildiği gibi kürleme fırınlarında da kullanılmaktadır. Çoğu yapıştırıcı inorganik dolgu malzemeleri ve cam suyu içerir. Bu bağlayıcılar hassas bölgelerde kullanılan maçaların birleşmesi için ısıtılırken neredeyse hiç gaz salınımı yapmazlar. Bütün bunların yanında bu yapıştırıcıların farklı kullanım alanları da mevcuttur. Yüzey kaplamalarında kullanılan pul malzemelerin birbirine yapışmasını bu ürünler sağlar. Yoğunlaştığımız mevcut projeler arasında, sıcaklıkla birlikte buharlaşarak kaybolan modellerin kullanıldığı köpük model döküm yönteminde tüketilen özel yapıştırıcılarda mevcuttur. Ürünlerin mukavemet süreleri sürekli olarak geliştirilmektedir. şterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ürünler geliştirmek adına yapılan ürün geliştirme çalışmalarımız sürekli olarak devam etmektedir. Pek çok farlı tipte yapıştırıcı aplikatörlerde kullanılmaktadır. Kompresörlerdeki magazinlerin hızlı bir şekilde yer değiştirmesini de gene bu yapıştırıcılar sağlamaktadır.